Nyheder

Kaffe forlænger livet

Læge Jerk W. Langer skriver i Ude & Hjemme:

 

Vi danskere elsker kaffe, og mange drikker – ligesom jeg selv – adskillige daglige kopper af den kulsorte væske for at holde maskinen i gang. Instinktivt føler mange nok, at man burde skære lidt ned på kaffeforbruget. Men kaffedrikkere lever faktisk længere end dem, der holder sig fra den sorte drik, ifølge en ny opgørelse af 500.000 englændere. Det gælder, uanset hvordan kaffen brygges, og uanset om kaffen indeholder koffein eller ej. Og der er gevinst helt op til otte kopper om dagen, beretter fagtidsskriftet JAMA Internal Medicine. Forskningen hviler på såkaldte observationsstudier, der påviser statistiske sammenhænge, men jeg mener, at vi nu kan aflive den kaffefrygt, som mange sikkert har haft. Kaffe er en sund drik, hvis man i øvrigt bryder sig om den. Blandt andet indeholder kaffebønnen antiinflammatoriske stoffer, hvilket kan forklare en del af den sygdomsforebyggende og livsforlængende gevinst. Forskerne kan især se, at det drejer sig om leversygdom, type 2-diabetes, visse kræftlidelser og hjerte-kar-sygdomme, ligesom kaffe har en såkaldt neurobeskyttende effekt mod blandt andet Parkinsons sygdom og andre hjernelidelser. Det betyder ikke, at du er nødt til at drikke kaffe for at holde dig sund, hvis du ikke allerede gør det. Så er det bedre at gå en lang tur eller spise en stor portion grøntsager. Men nyder du kaffe uden for meget sukker og fed mælk, kan du gøre det med god samvittighed.

 

 

Forskel på følsomhed
Vi reagerer forskelligt på koffein og kaffe. Nogle kan drikke flere kopper kaffe om aftenen uden at få problemer med at falde i søvn, mens andre må nøjes med en kop eller to om morgenen for ikke at føle sig speedet op resten af dagen. Jeg har netop skrevet en international rapport om emnet for The Institute for Scientific Information on Coffee. Heri fastslår jeg, at arveanlæggene, altså generne, i høj grad bestemmer, hvor kraftigt hver enkelt af os reagerer på kaffe. Du kan være langsom eller hurtig til at nedbryde kaffens koffein i leveren. Og din hjerne kan være meget eller lidt følsom for koffeinens stimulerende effekter.

 

 

To-fem daglige kopper
Omsætter din lever koffein meget hurtigt, kan du i princippet drikke 20 kopper kaffe om dagen uden at mærke det, men det vil jeg klart fraråde. Mit bud er at holde sig til to til fem daglige kopper om dagen, hvorved du får et moderat koffeinindtag på maksimalt 400 milligram. Dog bør gravide kun drikke to kopper kaffe om dagen, da der er en statistisk risiko for spontan abort ved at drikke mere kaffe. Heldigvis lærer de fleste af deres erfaringer og har et fornuftigt forhold til at indtage kaffe og koffein. Ved man, at man kommer til at ligge vågen hele natten, hvis man drikker kaffe om aftenen, lader man jo være.

 

Kilde: Ude & Hjemme

 

 

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation stiller gratis tværfagligt undervisningsforløb om kaffe til rådighed. Materialet er udviklet til fagene: geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne stifter i arbejdet med materialet bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.