Mave-tarmkanalen

Maven:

 

Giver kaffe maveproblemer?
Der er intet, der tyder på, at kaffedrikning forårsager maveproblemer såsom dyspepsi, reflux (tilbageløb af mavesyre), mavesår eller gastritis.

 

 

Forøges produktionen af mavesyre, hvis man drikker kaffe?
Når man spiser og drikker øges produktionen af mavesyre – det gælder også for kaffe. Der er ikke noget, der tyder på, at produktionen af mavesyre efter indtagelse af kaffe forårsager problemer.

 

 

Kam man drikke kaffe, hvis man lider af refluks (gastroøsofageal reflukssygdom, GERD)?
Der er ingen klare beviser på, at symptomerne på refluks af mavesyre forværres af at drikke kaffe, eller at symptomerne mindskes, hvis man holder med at drikke kaffe.  Nogle personer, der lider af refluks af mavesyre, vælger dog at undgå visse føde- og drikkevarer herunder kaffe, hvis de føler, at de giver ubehag.

 

 

Er der større risiko for at udvikle mavesår, hvis man drikker kaffe?
Nej, der findes ingen sammenhæng mellem det at drikke kaffe og forøget risiko for at udvikle mavesår.  Forskningen tyder på, at bakterien Helicobacter pylori (H. pylori) spiller en rolle for udvikling af mavesår.  Andre faktorer såsom rygning og brug af beroligende midler har også sammenhæng med udvikling af mavesår.

 

 

Kan man drikke kaffe, hvis man lider af gastritis (betændelse i mavesækken)?
Der er ikke fundet videnskabelig sammenhæng mellem udvikling af gastritis og indtagelse af kaffe, selv om nogle patienter vælger at undgå visse føde- og drikkevarer inklusiv kaffe, hvis de oplever ubehag efter at have indtaget dem.

 

 

Er der forskel på koffeinholdig og koffeinfri kaffe, hvad angår maveproblemer?
Der er kun gennemført begrænset forskning på dette område.  En undersøgelse tyder på, at det reducerer refluks af mavesyre at drikke koffeinfri kaffe til morgenmaden, men det er ikke blevet bekræftet i andre studier, og der kan ikke drages sikre konklusioner.

 

 

Er der forskel mellem forskellige typer kaffe, hvad angår maveproblemer?
Der findes kun begrænset forskning i virkningerne af forskellige typer kaffe, men der er ikke holdepunkt for, at kaffedrikning generelt er årsag til maveproblemer som dyspepsi, refluks af mavesyre, mavesår eller gastritis.

 


Tyndtarmen:

 

Er der større risiko for at udvikle sår i tolvfingertarmen, hvis man drikker kaffe?
Nej, hidtidige undersøgelser tyder på, at der ikke er nogen sammenhæng mellem udvikling af sår i tolvfingertarmen og kaffedrikning, ligesom der ikke er noget der tyder på, at indtagelse af kaffe påvirker generne dem, der har sår i tolvfingertarmen.

 

Kan man drikke kaffe, hvis man lider af andre tarmsygdomme (f.eks. divertikulitis eller Crohns sygdom)?
Man kan sagtens drikke kaffe, hvis man har divertikulitis, Crohns sygdom eller ulcerøs colitis, da der ikke er tegn på, at kaffe har nogen indflydelse på disse sygdomme. Men patienter kan vælge at undgå visse ting bl.a. føde- eller drikkevarer herunder kaffe, som de mener, har en negativ indflydelse på deres tilstand.

 


Tyktarmen:

 

Får kaffe maden til at glide nemmere gennem fordøjelsessystemet?
Indtagelse af føde- og drikkevarer stimulerer peristaltikken dvs. bevægelser i fordøjelsessystemet som led i den almindelige fordøjelsesproces. En undersøgelse af tarmens peristaltik efter indtagelse af koffeinholdig kaffe, koffeinfri kaffe, varmt vand og et måltid viste, at kaffe stimulerer tyktarmens peristaltik. 

 

 

Har kaffe en afførende virkning, eller kan det forårsage diarré?
Der findes ingen beviser for, at kaffedrikning forøger væskemængden i fordøjelsessystemet eller forårsager diarré.

 

Påvirkes irritabel tarm (IBS) af, at man drikker kaffe?
Irritabel tarm kan forårsage smerter og unormale bevægelser i tarmen.  Fødevarer med et højt indhold af kulhydrater og fedt forbindes tit med irritabel tarm, mens der ikke er holdepunkter for en sammenhæng med kaffedrikning.6 Eftersom irritabel tarm tit er vanskeligt at beskrive nærmere, kan patienter vælge at undgå visse føde- og drikkevarer, som de mener, har en negativ indflydelse på deres tilstand.

 

Påvirkes risikoen for tarmkræft af, at man drikker kaffe?
Generelt er der ikke videnskabeligt belæg for, at der er nogen forbindelse mellem et moderat kaffeforbrug og forøget risiko for at udvikle cancer.

 


Andre indre organer:

 

Får man galdesten af at drikke kaffe?
Nej, forskningen tyder på, at indtagelse af kaffe kan medvirke til at reducere risikoen for at udvikle galdeblæresygdom (eller symptomgivende galdesten) med op til 45 % hos mænd og op til 28 % hos kvinder.

 

 

Kan en patient med galdesten drikke kaffe?
Ja, personer med galdesten kan sagtens drikke kaffe. Kaffe kan endog være gavnlig på de tidlige stadier af galdeblæresygdom, hvor den menes at reducere udviklingen af ikke-symptomgivende galdesten. Men er der allerede store galdesten, kan sammentrækninger af galdeblæren, som kaffe fremkalder, forårsage smerte.

 

 

Er der sammenhæng mellem kaffedrikning og kræft i bugspytkirtlen?
Nej, der findes ingen sammenhæng mellem det at drikke kaffe og forøget risiko for kræft i bugspytkirtlen. The World Cancer Research Foundation har således ikke konstateret en sammenhæng mellem indtagelse af kaffe og forøget risiko for at udvikle kræft i bugspytkirtlen.  Faktisk tyder visse studier på, at regelmæssig kaffedrikning giver lavere risiko for kræft i bugspytkirtlen.

 

Påvirker kaffedrikning risikoen for at udvikle leverkræft?
Forskningen tyder på, at indtagelse af moderate mængder kaffe kan medvirke til at reducere risikoen for leverkræft, og risikoen falder i takt med, at kaffeforbruget stiger.

 

Kan man drikke kaffe, hvis man lider af en leversygdom?
Ja, der er ingen holdepunkt for, at en moderat indtagelse af kaffe medfører problemer for personer med leversygdom. Faktisk tyder nogle studier på, at kaffe kan reducere forværring af leversygdom.

 

 

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation tilbyder et spændende tværfagligt undervisningsforløb om kaffe. Materialet er udviklet til eleverne i udskolingen og inddrager elementer fra geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne vil i materialet stifte bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.