Type 2-diabetes

Hvad er forskellen mellem type 1- og type 2-diabetes?

Begge typer diabetes kendetegnes ved høje blodsukkerniveauer, enten fordi kroppen ikke producerer nok insulin, eller fordi cellerne ikke responderer på den insulin, der produceres.

  • Type 1-diabetes er en sygdom i bugspytkirtlen, hvor de insulinproducerende celler er ødelagt. Det medfører, at der produceres meget lidt insulin eller slet ingen. Den viser sig i reglen i barndommen eller ungdommen.
  • Type 2-diabetes viser sig i reglen i voksenalderen og påvirkes primært af livsstilsfaktorer som kost, alkoholforbrug, rygning og fysisk aktivitet. Ved type 2-diabetes er der en kombination af nedsat følsomhed for insulin i muskel-, lever- og fedtvæv – såkaldt insulinresistens og nedsat insulinproduktion. Ved insulin resistens er der brug for mere insulin for at opretholde normale blodsukkerniveauer. Mere end 90 % af sukkersyge har type 2 diabetes.

Associationen mellem kaffe/koffein forbrug og diabetes er specifik kun for type 2 diabetes.

Er kaffe egnet til personer med diabetes?
Kaffe ser også ud til at være egnet til personer med diabetes. Ifølge videnskabelig forskning har indtagelse af kaffe ikke nogen uønsket effekt for personer med diabetes. 

Har kaffe fordele for personer med diabetes?
Forskning har vist, at en mængde koffein, svarende til to eller tre kopper kaffe om dagen, kan gøre insulinbehandlede personer med type 1-diabetes får mindre tendens til natlige hypoglykæmi episoder (lavt blodsukker). 

Kan kaffe nedsætte risikoen for diabetes?
Nyere forskning tyder på, at indtagelse af moderate mængder kaffe er forbundet med en reduceret risiko for at udvikle type 2-diabetes. drikker 3-4 kopper kaffe om dagen er forbundet med en ca. 25% lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes.

Hvor meget kaffe skal jeg drikke for at se en fordel?
Forskning har vist at drikker 3-4 kopper kaffe om dagen er forbundet med en ca. 25% lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes.

Det er værd at bemærke, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konkluderede, at koffein indtag fra alle kilder op til 400 mg per dag og enkeltdoser af 200 mg ikke giver anledning sikkerhedsrisiko for voksne i den almindelige befolkning. Da en kop kaffe indeholder 75- 100 mg koffein, den observerede association mellem 3-4 kopper kaffe om dagen, og en reduktion i diabetes risiko 25% i overensstemmelse med rådgivning fra EFSA.

Har alle typer kaffe samme effekt?
Både koffeinholdig og koffeinfri kaffe er forbundet med en lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Hvordan reducerer kaffe risikoen for at udvikle type 2-diabetes?
Det klare svar er, at det ved vi ikke endnu med sikkerhed. Der er fremsat flere hypoteser, og der forskes i de mulige virkningsmekanismer. 

Skyldes fordelene ved kaffe koffein?
Da koffeinfri kaffe har samme effekt som almindelig kaffe, er det usandsynligt, at koffein spiller en afgørende positiv rolle. Andre bestanddele i kaffe, herunder naturligt forekommende antioxidanter, er i øjeblikket ved at blive undersøgt for at fastslå, om de bidrager til at reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation stiller gratis tværfagligt undervisningsforløb om kaffe til rådighed. Materialet er udviklet til fagene: geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne stifter i arbejdet med materialet bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.