Mental præstation

Bliver jeg friskere af at drikke kaffe?
Ja. Mange undersøgelser har vist en gavnlig effekt af koffein både på koncentration og årvågenhed.

Påvirker kaffe min hukommelse?
Visse undersøgelser tyder på, at koffein kan forbedre hukommelsen. Små mængder koffein kan øge hukommelsens ydeevne, mens større mængder anses for at mindske den, muligvis på grund af en overstimulering. Koffein er særligt effektiv til at forbedre hukommelsen under udførelse af kedelige og trivielle opgaver. Der er imidlertid behov for en bedre belysning af koffeins virkning på hukommelsen.

Jeg har læst et sted, at koffein forbedrer humøret. Er det rigtigt?
Ja. Undersøgelser viser, at et moderat indtag af koffein (200 mg – svarende til to almindelige kopper kaffe) kan forbedre humøret. Det ser ud til, at kaffe kan gøre os mere omgængelige, og mindsker depressive symptomer. Personer, der indtager kaffe/koffein regelmæssigt, kan være mindre tilbøjelige til at udvikle depression. Hvad det skyldes, ved vi ikke.

Er det koffeinen, der giver kaffen dens gavnlige virkninger på mentale præstationer?
Ja. Kaffens gavnlige virkninger på den mentale præstation skyldes primært koffein. Som nævnt er der overbevisende dokumentation for, at koffein i moderate mængder hjælper til at forbedre årvågenhed og koncentration.

Er kaffe vanedannende?
Afhængighed defineres normalt som en fysisk og psykisk afhængighed af et stof, der ændrer ens psyke. Koffeinen i kaffe har en stimulerende virkning, men hjernescanninger understøtter IKKE, at moderate kaffedrikkere udvikler nogen fysisk afhængighed af koffein. Koffein opfylder ikke kriterierne som et afhængighedsskabende stof. Verdenssundhedsorganisationen WHO erklærede i 1994, at “der ikke findes beviser for, at koffeinindtag medfører nogen af de fysiske og sociale konsekvenser, der er forbundet med alvorlige misbrugsstoffer”.

Hvis jeg holder op med at drikke kaffe, får jeg så abstinenssymptomer?
Nogle mennesker kan opleve visse abstinenssymptomer, såsom hovedpine, nedsat opmærksomhed og døsighed, hvis de pludselig fjerner kaffe eller koffein fra deres kost. Personer, der gradvist reducerer deres koffeinindtag over et par dage, oplever som regel ingen af disse symptomer.

Kan kaffe inden sengetid give problemer med at falde i søvn eller påvirke min søvnkvalitet?
Det varierer fra person til person. Kaffes virkning på søvnmønstret afhænger ikke alene af mængden af koffein, der indtages ved sengetid, men også af den mængde koffein, der indtages i løbet af dagen. Der er mange ydrefaktorer, herunder støj, temperatur og ubehag, der kan påvirke, hvor hurtigt man falder i søvn. Når det er sagt, så peger nogle undersøgelser på, at afholdenhed fra koffein kan forbedre søvnkvaliteten. Personer, der er særligt følsomme over for koffeinens stimulerende virkning, kan skifte til koffeinfri kaffe i løbet af eftermiddagen og aftenen.

Hjælper kaffe mig med at holde mig vågen, når jeg arbejder om natten?
Ja, indtagelse af koffeinholdig kaffe kan hjælpe nogle med at holde sig friske under skifteholdsarbejde, især hvis arbejdstiden ligger i den typiske søvnperiode. Undersøgelser af koffeins virkning på skifteholdsarbejde og jetlag har vist, at indtagelse af kaffe kan reducere antallet af fejl og forbedre ydeevnen hos skifteholdsarbejdere.

Kan kaffe hjælpe mig med at holde mig vågen og opmærksom, når jeg kører om natten?
Forskning tyder på, at både en kop stærk kaffe eller 2 kopper almindelig kaffe (200 mg koffein) og/eller en kort lur (15-30 minutter) er meget effektive midler til at forbedrekøreevnen. Forbedringen bliver særlig stor, når de to ting kombineres.

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation stiller gratis tværfagligt undervisningsforløb om kaffe til rådighed. Materialet er udviklet til fagene: geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne stifter i arbejdet med materialet bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.