Kaffen kommer til Danmark
I begyndelsen af 1660’erne dukkede kaffe for alvor op i Danmark. Men ikke alle var lige begejstrede. Hofpoeten Anders Bording skrev således i 1669 om “sligt fremmed kram”: “I disse tider oplever man, at noget nyt og sært føres til de nordiske lande. Man kalder det “sukkerlade”, “the” og “koffi”. Men om det er til nogen som helst gavn for danskerne, har jeg svært ved at finde ud af. Mange lovpriser det ellers, og meget bliver skrevet om det. At det er et lægemiddel, som kan drive alverdens sygdomme på flugt. Dog synes det mig mere at være virksomt af navn end af gavn. Jeg priser humle-øl og andre kendte drikke, frem for sligt fremmed kram, hvis kraft jeg ikke kender. Lad Indian og Tyrk fylde sig med sådant. Jeg har øl, vin og mjød, og det er hjælp nok til mig.”
Kaffesøstre og Madam Blå
Trods dette blev kaffe hurtigt – i løbet af 1700-tallet – samlingspunktet for datidens fruer og frøkener fra det bedre borgerskab. Madam Blå blev også for familien samlingspunktet. Tænk bare på Madam Blå, der altid stod og snurrede på komfuret i grisehandler Larsens hyggelige køkken, klar til en kaffetår, når gæster kiggede ind.
Kafferationering
Umiddelbart inden Anden Verdenskrig var Danmark verdens mest kaffedrikkende nation. Danskerne havde simpelthen verdensrekorden i antallet af kopper kaffe indtaget pr. indbygger.
Krigen betød, at mange danske kaffeelskere måtte undvære deres kaffe. I starten fandt kaffenyderne på at “strække” kaffen med surrogat, men i slutningen af 1941 fandtes der simpelthen ikke mere kaffe at strække på i Danmark. Selvom de fleste folk afskyede surrogatkaffe under krigen, så var der alligevel ét mærke, som formåede at bide sig fast. Nemlig “Rich’s”.
Kaffemaskinens indtog
Efter krigen blev kaffe igen en populær drik. Kaffeforbruget steg, og kaffemaskinen holdt sit indtog i de fleste køkkener. Om det har været nogen fordel for kvaliteten, må der stilles et temmelig stort spørgsmålstegn ved! For mange kaffemaskiner varmer ikke vandet tilstrækkeligt højt op, og en tilkalket maskine tillader ikke vandet at løbe hurtigt nok igennem. Forbrugerstyrelsen laver jævnligt test af kaffemaskiner.
I slutningen af 90′erne begyndte stempelkander at finde vej til trendy køkkener og hjem. Tiden er et statussymbol, som kan signaleres ved at servere kaffe brygget i stempelkander på hjemmemalede bønner eller fra egen espressomaskine. Det er dog et fåtal, der brygger kaffe på denne måde.
Kaffemaskinen er fast installation i næsten ethvert hjem – og på ethvert kontor!