Koffein

Naturens egen opkvikker og verdens mest populære naturlige stimulans.

De fleste af os indtager koffein på daglig basis. Ofte umiddelbart efter man er hoppet ud af sengen, når morgenkaffen sættes til livs. Men kaffe er langt fra den eneste koffeinholdige fødevare. I både energidrikke, te, cola, varm kakao og sågar chokolade er koffein på ingredienslisten.

Men hvad er koffein egentlig? Kan må få for meget af det? Og er det i virkeligheden så dehydrerende, som nogle tror? Vi giver et overblik nedenunder.

Hvad er koffein?
Koffein er et naturligt stof, der optræder i mere end 60 forskellige planter. Det er at finde i en lang række drikke- og fødevarer som eksempelvis kaffe og energidrikke, og desuden anvendes koffein til tider som aromastof grundet den lidt bitre smag.

Hvad gør koffein ved kroppen?
Koffein virker opkvikkende, da det stimulerer centralnervesystemet og produktionen af adrenalin. Det får blodkarrene til at trække sig sammen, hvorfor pulsen og blodtrykket øges. Derudover påvirker koffein udskillelsen af dopamin, som får os til at føle glæde og velbehag.

Kan man få for meget koffein?
Ja, man kan godt få for meget koffein. Det anbefales, at voksne højst indtager 400 mg dagligt. Det svarer til omkring tre kopper almindelig kaffe på 200 ml. For gravide anbefales, at man højst indtager 300 mg dagligt. Ligesom mange andre dele af vores kost kan overforbrug hos nogle personer føre til uønskede bivirkninger. De fleste indtager føde- og drikkevarer i mængder, som de føler sig tilpas ved, og vil derfor ikke opleve bivirkninger. Dog kan personer, der ikke selv modererer deres indtag af koffein, kan opleve ængstelighed, hyperaktivitet, uro og søvnforstyrrelser.

Virker koffein ens for alle?
Koffein virker forskelligt på forskellige mennesker, da nogle fra naturens side er mere koffeinsensitive end andre. Det skyldes genetiske forskelle og variation i leverens og centralnervesystemets funktionsevne. Derfor kan nogle have en god nats søvn lige efter en kop kaffe, mens andre er vågne den halve nat efter samme koffeinindtag.

Er der forskel på koffein?
Koffein kan både komme fra naturlige kilder, eller det kan fremstilles syntetisk. Både kaffe og chokolade har et naturligt indhold af koffein, mens koffeinindholdet i mange energidrikke og cola er syntetisk og dermed tilsat.

Skaber koffein dehydrering?
Det er en udbredt opfattelse, at indtagelse af koffeinholdig kaffe medfører dehydrering. Selvom noget tyder på, at koffein har en svag, forbigående vanddrivende effekt, ses denne virkning primært hos personer, der ikke drikker kaffe regelmæssigt. Derudover er virkningen ikke stor nok til at ophæve de fordele, der er ved væskeindtagelse fra kaffedrikning.

Koffeinindhold i føde- og drikkevarer:

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation stiller gratis tværfagligt undervisningsforløb om kaffe til rådighed. Materialet er udviklet til fagene: geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne stifter i arbejdet med materialet bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.