Væskebalance

Tæller kaffe med i min daglige væskeindtagelse?
Ja. Eksperter har slået fast, at indtagelse af en række koffeinholdige drikkevarer, herunder kaffe, kan bidrage til at opfylde kroppens daglige væskebehov. Sort kaffe indeholder mere end 95% vand.

Er kaffe vanddrivende?
Koffein i kaffe har en let, kortsigtet vanddrivende effekt, men den opvejer ikke den væskeindtagelse, der opnås ved at drikke kaffe. Et moderat forbrug af kaffe har nogenlunde samme effekt som vand på kroppens væsketab i form af urin2. Koffeinfri kaffe indeholder minimale mængder koffein og vil derfor have samme effekt som vand.

Er det rigtigt, at jeg vil blive dehydreret af at drikke kaffe?
Nyere forskning viser, at et moderat forbrug af kaffe og koffein, ikke medfører dehydrering.

Skal jeg tisse mere, hvis jeg drikker kaffe?
Selv om koffein kan have en let, kortsigtet vanddrivende effekt hos personer, som normalt ikke indtager koffeinholdige drikke, så som kaffe, har studier vist, at denne effekt ikke findes hos personer, der regelmæssigt indtager koffeinholdige drikkevarer.

Vil jeg blive dehydreret, hvis jeg drikker kaffe før fysisk aktivitet?
Nej. Nyere forskning viser, at et moderat forbrug af koffein ikke øger risikoen for dehydrering under fysisk aktivitet. Det er derimod vigtigt at drikke tilstrækkeligt før fysisk aktivitet, og koffeinholdige drikkevarer kan bidrage til at opfylde væskebehovet.

Skal jeg drikke mindre kaffe om sommeren eller i varmt vejr?
Nej, der er ingen beviser for, at koffein forårsager dehydrering, eller påvirker temperaturregulering negativt, i et varme. Det er vist, at drikke en bred vifte af koffeinholdige drikkevarer, herunder kaffe, kan bidrage til at opfylde din krops daglige behov for væske.

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation stiller gratis tværfagligt undervisningsforløb om kaffe til rådighed. Materialet er udviklet til fagene: geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne stifter i arbejdet med materialet bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.