Nyheder

Er de brune kaffefiltre bedst?

Er der forskel på afsmitning fra brune og hvide kaffefiltre ved kaffebrygning?

 

Spørgsmål: 

Jeg formoder, at brug af de brune kaffefiltre er bedst for miljøet, men er der forskel på afsmitning fra brune og hvide kaffefiltre ved kaffebrygning? Selve blegeprocessen må påvirke strukturen af de urenheder, der sidder i kaffefiltrene.

 

Svar fra Leif Skibsted til Samvirke.dk:

Det kan anbefales altid at skylle kaffefiltre med kogende vand og hælde det afdryppede vand ud, før de kværnede kaffebønner anbringes i kaffefilteret, og kaffen brygges. Ved denne skylning fjerner man opløselige forureninger i kaffefilterets papirmasse.

 

Papir er gråt til brunt, men bliver ved blegning hvidt, da farvede komponenter i papirmassen oxideres. Ikke-blegede kaffefiltre vil afgive nogle af de brune forbindelser til kaffen.

 

Disse stoffer er ikke giftige, men mange kaffeentusiaster foretrækker de blegede filtre, hvor kaffesmagen er uforstyrret. Blegning med chlor, der belaster miljøet og kan danne chloroform i det blegede papir, er i dag erstattet af blegning med ilt, der er uden miljøproblemer.

 

Kilde: Samvirke.dk

 

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation stiller gratis tværfagligt undervisningsforløb om kaffe til rådighed. Materialet er udviklet til fagene: geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne stifter i arbejdet med materialet bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.