Nyheder

Et nøje planlagt koffeinindtag kan skære helt op til seks minutter af din maratontid

Den præstationsfremmende effekt er veldokumenteret og populær hos mange atleter, mens andre er bekymrede for koffeinen i den daglige kop kaffe.

De slider sig halvt ihjel på vej op af Col du Galibier, det legendariske franske bjergpas på 2.642 meter. Vejen snor sig stejlt op ad bjergsiden, asfalten koger, årets ryttere okser for at komme først frem, indtage bjerget, vinde løbet.

Engelske Chris Froome er en af dem, der har vundet Tour de France, og når han skulle gøre sig klar til de afgørende kilometer på en bjergetape, drak han ifølge B.T. en flaske med to espressoer blandet med sukker og honning. Og det er der en god grund til.

Det er nemlig veldokumenteret, at koffein har en præstationsfremmende effekt på cykelryttere, og frem til 2004 var stoffet faktisk forbudt af det internationale antidopingagentur, WADA.

Men så blev forbuddet droppet, med henvisning til at den udbredte brug af kaffe i samfundet som helhed var en del af et kulturelt mønster.

Læs artiklen på Videnskab.dk

Er du lærer?

Dansk Kaffeinformation stiller gratis tværfagligt undervisningsforløb om kaffe til rådighed. Materialet er udviklet til fagene: geografi, biologi, samfundsfag og historie. Eleverne stifter i arbejdet med materialet bekendtskab med bl.a. handel og råvarer, sundhed, dyrkning og høst samt kaffens historie og rolle i samfundet.