Koffein får skyld for rigtigt meget. Men hvad er koffein egentlig? Hvor findes det? Og hvor meget må du få? Læs med og bliv klogere på det opkvikkende stof.
De fleste tænker nok på kaffe, når de hører ordet koffein. Men det opkvikkende stof, der optræder naturligt i blade, frø og frugter fra mere end 60 forskellige planter, findes også i en lang række andre drikke- og fødevarer, herunder cola, grøn, hvid og sort te, energidrikke og chokolade. På grund af sin bitre smag, bliver koffein desuden også benyttet som aromastof i mange forskellige fødevarer, ligesom det anvendes i fremstillingen af visse lægemidler.
Det er ikke en skrøne, at du bliver mere vågen af at drikke en kop kaffe. Koffein virker nemlig opkvikkende, da det stimulerer centralnervesystemet og produktionen af kamphormonet adrenalin, der bl.a. får blodkarrene til at trække sig sammen og øger pulsen og blodtrykket. Desuden påvirker koffein udskillelsen af stoffet dopamin, der foruden at virke smertestillende også får dig til at føle dig glad og veltilpas. Da for meget koffein kan skabe afhængighed og have en række forskellige bivirkninger i kroppen, bør du ligesom med andre nydelsesmidler være opmærksom på, hvor meget koffein du får dagligt og drikke kaffe, te, cola og andre koffeinholdige drikke med måde.
Vi danskere drikker i gennemsnit tre til fire kopper kaffe om dagen, og det gør os til det fjerde mest kaffedrikkende land i verden. Men hvad betyder kaffe egentligt for vores sundhed?
I en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse har et moderat kaffeforbrug på 3-4 kopper dagligt en beskyttende effekt på udviklingen af flere kroniske sygdomme:
I visse tilfælde kan det være en god idé at holde lidt igen med kaffedrikkeriet.
Kilde: Alt for Damerne