Før kaffen kan hældes på kop, er der gået en lang proces forud. Det starter alt sammen med kaffetræet, hvor man finder kaffebønnerne inde i kaffebærrene. Bærrene er modne, når de får en kraftig, rødlig farve. Der er ikke én måde at dyrke kaffen på. Det er forskelligt alt efter hvilket land og hvilken egn, kaffen gror. Vækstforhold, klima, økonomiske ressourcer samt den menneskelige viden og erfaring spiller en væsentlig rolle i forhold til, hvilke metoder der bruges til at dyrke kaffeplanten. Det er også faktorer som i sidste ende påvirker kaffens kvalitet. Mange af de moderne dyrkningsmetoder adskiller sig ikke markant fra ældre tider, og er desuden uafhængige af, hvor kaffen dyrkes. Størstedelen af det krævende og hårde arbejde ude i kaffeplantagerne foregår stadigvæk med håndkraft og råstyrke 💪🏼. Efter kaffebærrene er plukket, skal de frigøres for frugtkød og hinder, så man kan arbejde videre med bønnerne inde i bærrene. Der er to måder at fjerne frugtkødet på – den våde metode og den tørre metode.
Den våde metode 💦
Kaffebærrene føres fra kanaler med rindende vand til en afpulper. En afpulper er et valseværk, hvor frugtkødet fjernes. Herefter føres bønnerne videre til fermenteringstanke. Her undergår bønnerne en kontrolleret gæringsproces, som påvirker kaffen ved at give en fyldig, sød og frisk smag. Efter 12-24 timer stopper man processen ved at transportere bønnerne i koldt vand til tørreområdet, hvor de tørres i solen i 4-5 dage. På de store kaffefarme bruger man tørremaskiner – store metaltromler, som cirkulerer varm luft – og så er tørretiden kun ca. 24 timer. Den våde metode er en mere nænsom, men også noget dyrere, metode og kræver store vandforsyninger. Den bruges derfor mest på store kaffefarme i Syd- og Centralamerika.
Den tørre metode ☀️
Dette er den oprindelige metode, hvor man tørrer kaffebærrene i solen, og derefter “knækker” bønnerne fri. De hele kaffebær lægges i et tyndt lag og tørres i solen i 2-3 uger på tørrepladser. Kaffebærrene vendes med skrabere adskillige gange i løbet af dagen for, at de tørrer jævnt. For at beskytte bærrene mod fugt om natten samles de om aftenen i bunker, der dækkes til. Efter 2-3 uger er frugtkødet tørret ind, og bærrene bliver transporteret til afpulperen, hvor frugtkødet fjernes. Til sidst sorteres og klassificeres bønnerne, inden de er klar til gæring og tørring.
Kaffe, som er forarbejdet efter den våde metode, har en friskere og mere syrlig smag end kaffe, der er forarbejdet efter den tørre metode. Kaffebondens arbejde er nu slut, og kaffen sælges til grossister og eksporthandlere, hvor den kommes i sække á 60 kg. Kaffen er nu klar til at blive handlet med, uanset om den bliver i produktionslandet eller skal sendes ud i verden.