Guide: Ristning af kaffebønner

Tekster

Guide: Ristning af kaffebønner

Hvis du spørger en professionel kafferister, vil de alt efter temperament sandsynligvis svare, at kafferistning enten er en videnskab eller en kunst – og der er nok et smule sandhed i begge, da kvaliteten af ovnen og længden på ristningen betyder meget for, hvordan smagsnuancer i kaffen udvikler sig. Men grundteknikken er faktisk ganske simpel, og det kræver ikke særligt udstyr for at komme i gang. Med denne guide kan I selv prøve at riste kaffe og lade lærerne på skolen prøve jeres resultat.

 

I skal bruge:

  • Ovn med bradepande
  • 200 gram grønne kaffebønner
  • Paletkniv eller grydeske
  • Kaffemaskine eller stempelkande
  • Elkedel til kogende vand

 

Sådan gør I:

En af de nemmeste måder du kan riste kaffe på er ved at bruge en helt almindelig ovn og riste kaffen i enten en bradepande eller et ildfast fad.

 

Tænd ovnen. Ovnen skal forvarmes til ca. 225 grader, men det er vigtigt, at det ikke er på varmluft. Indtil ovnen er klar, kan I bruge tiden på at gøre kaffebønnerne parate ved at hælde dem ud i ét, fladt lag i bradepanden eller det ildfaste fad. Ristningen bliver nemlig ujævn, hvis bønnerne ligger i flere lag.

 

Rod rundt. Cirka hvert fjerde minut skal du rode rundt i bønnerne, så de bliver ristet jævnt. Det er især en god idé, hvis ovnen varmer ujævnt.

 

Lyt. Efter 7-8 minutter vil kaffebønnerne poppe ligesom popcorn. Det tager cirka 1-3 minutter, før alle kaffebønnerne er poppet. Skal kaffen være lysristet, stopper man her. Går I efter en mørkristet kaffe, skal I fortsætte, og efter 10-13 minutter (talt fra starten) popper kaffen for anden gang. Lyden kan være voldsom, og bønner kan ligefrem eksplodere. Stop herefter. Hvis I fortsætter, rister I al smagen ud af kaffen.

 

Hold øje. En mørk ristning har en farve, der minder om mørk chokolade og egner sig godt til espresso, mens den normale filterkaffe ofte er lys eller mellemristet, hvor farven minder om en mørk karamel.

 

Afkøling. Når I har nået den ønskede farve med ristningen, skal bønnerne ud af ovnen. Afkølingsprocessen betyder meget for smagen, så sørg for at have en kold bradepande eller et koldt fad parat til, når du tager dem ud af ovnen.

 

Sørg for god udluftning. Risteprocessen kan skabe meget røg, som kan være ret generende. Husk at tænde emhætten og åbne vinduerne.

 

Hviletid. Lad kaffebønnerne hvile i 12-24 timer, så olierne, der er blevet aktiveret ved ristningen, får lov til at sætte sig. Hvis I bruger bønnerne med det samme, giver det en mere flad smag.

 

Kværn. Brug en kaffekværn til at få det velkendte kaffepulver og lån skolens kaffemaskine eller stempelkande.

 

Smag. Efter kaffen har trukket, kan I smage den kaffe, I selv har ristet. Hvis I ikke kan lide kaffe, kan I også servere den for jeres lærere og høre, hvad de synes.