Er det sundt eller usundt at drikke kaffe?

Tekster

Er det sundt eller usundt at drikke kaffe?

Kaffe indeholder naturligt et stof, der hedder koffein. Dette stof er også̊ tilsat nogle typer sodavand bl.a. cola. I te findes et beslægtet stof – tein. Koffeinen virker opkvikkende, når man f.eks. er træt og uoplagt. Det er disse egenskaber, der gør, at mange mennesker har et højt koffeinforbrug. Samtidig er mennesker vant til at drikke kaffe efter et fast mønster. Kaffens mulige styrkende virkninger skyldes måske ikke selve koffeinen, men kaffens behagelige duft og smag, og at det ofte er sammen med andre mennesker, at man drikker kaffe.

 

Derfor er kaffe heller ikke usundt som f.eks. tobak eller alkohol. Drikker man alt for meget kaffe, kan man dog godt få det dårligt og begynde at svede over hele kroppen eller få ondt i maven. Samtidig kan man opleve, at kroppen reagerer, hvis man har et højt kaffeforbrug og pludselig skærer kaffen fra. Derfor er det, ligesom med alle andre føde- og drikkevarer, en god idé at have et moderat kaffeforbrug. Det svarer til 400 mg koffein eller ca. fem kopper kaffe☕️☕️☕️☕️☕️ om dagen for en voksen og kan nydes som en del af en sund, afbalanceret kost og en aktiv livsstil.

 

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse

 

 

Graviditet

Et koffeinforbrug på højst 300 mg. pr. dag (svarende til ca. tre kopper kaffe☕️☕️☕️) har ingen betydning for evnen til at blive gravid?. Man har samtidig gennemgået en lang række undersøgelser, der har kigget på sammenhængen mellem koffeinindtag og risikoen for spontan abort, dødfødsel, medfødte misdannelser eller reduceret fostervækst. Hvis man som gravid holder sig til tre kopper kaffe om dagen, viser undersøgelserne ingen sammenhæng. Det er usikkert i hvor høj grad, et større forbrug kan have betydning for et negativt graviditetsudfald. Gravide og kvinder, der forsøger at blive gravide, anbefales dog at holde sig på den sikre side med maks. tre kopper kaffe om dagen.

 

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse

 

 

Præstationsevne

I sport kan det ofte være de små detaljer, der kan afgøre, hvor guldet lander, og om rekorderne bliver slået. Det er derfor naturligt, at sportsfolk og motionister, uanset deres niveau, leder efter ting, der kan hjælpe dem til at forbedre deres præstation. Mange har i den forbindelse kastet sig over energi- og sportsdrikke. Ved aktiviteter som løb, cykling og roning kan koffein medvirke til at forbedre præstationen og ved sportsgrene, hvor man skal præstere kort og eksplosivt, kan noget så simpelt og naturligt som kaffe hjælpe med at booste kroppens ydeevne. Forskning viser, at den sorte drik får både motionister og eliteidrætsudøvere til at udholde og præstere mere. Samtidigt er kaffen et naturligt produkt, hvilket sjældent er tilfældet med de ellers så populære og meget anvendte energidrikke. Hvis målet er øget opmærksomhed og årvågenhed, er det slået fast, at bare 75 mg koffein (ca. 1 kop kaffe ☕️) er nok til at opnå en positiv virkning. Drikkes den sort uden sukker, undgår man samtidig at gå sukkerkold, fordi man ikke har overstimuleret blodsukkerniveauet.

 

Overlæge Kjeld Hermansen fra Aarhus Universitetshospital er ikke i tvivl om, hvad han anbefaler unge idrætsfolk og motionister: “Vi kunne tage et vigtigt skridt i retning af at forbedre folkesundheden, hvis vi kunne få især de unge til at skrue ned for indtaget af sukkerholdige energidrikke og i stedet tage en kop kaffe uden sukker. I dag fylder sukker og tilsætningsstoffer alt for meget i vores kost. Motion derimod gavner på en lang række områder, og forskning tyder på, at moderate mængder koffein kan forbedre præstationen.”

 

Sportsfysiolog ved Team Danmark, Mads Brink Hansen, anbefaler også kaffe uanset, hvor højt ens aktivitetsniveau er: ”Kaffe er et rent og naturligt produkt, hvorimod energidrik ofte indeholder store mængder af tilsætningsstoffer og sukker. Mave-tarm-systemet har ofte har svært ved at håndtere så meget sukker på en gang.”