Sorter & smagsvarianter

Der findes mere end 60 kaffesorter, men i praksis skelnes der mellem de tre mest anvendte.

ARABICA
Kaffebønnerne kommer fra bønnerne fra træet, som går under det botaniske navn Ægte Kaffe og stammer fra Etiopien. Arabica betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Desværre er udbyttet også det laveste, samtidig med at sorten er mere sårbar over for sygdomme, parasitter og insektangreb. Arabica udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion.

ROBUSTA
Hårdfør kaffetype, som kan dyrkes helt ned i de kølige lavlandsområder. Bønnernes smag er besk og kraftig hvilket har betydning på prisen, som er lavere end Arabica. Robusta findes i en lang række varianter og kvaliteter. Hver variant har sin særlige smag og karakter, som afhænger af forholdet mellem art, klima, vækstforhold på plantagen, jorbund samt forarbejdningen af kaffen. På grund af dens hårdføre natur indeholder sorten en stor modstandskraft overfor sygdomme og har generelt en større tolerance i forhold til levested. Netop derfor dyrkes Robusta stadigt flere steder. I dag er op mod 25% af verdens kaffeproduktion Robusta kaffe. Den dyrkes hovedsageligt i Indonesien og Afrika. Robusta er nærmest udrikkelig i rå form, men den arter sig så snart den blandes med fx Arabica.

LIBERICA
Lavlandskaffe, som smager både besk og kraftigt. Sorten er reelt uden indflydelse på verdensmarkedshandlen, idet den kun udgør under 1% af den samlede produktion. Liberica dyrkes kun i Vestafrika og importeres ikke til Danmark.

Smag – Kært barn har mange navne…
Brasil, Java, Colombia…? siger i kaffens tilfælde en masse om hvad det er for en kaffetype der er i posen, hvilket land kaffen kommer fra og hvordan kaffen smager.

Brasil
Mild og rund arabicakaffe fra Brasilien og den mest almindelige kaffesort i Danmark som udgør ca. 40% af forbruget.

Colombia
Fyldig, kraftig og let syrlig kaffe af arabicatypen. Kaffen dyrkes under ideelle vækstbetingelser på Andesbjergenes skråninger.

Java
Arabicakaffe dyrket i Indonesien. Den vulkanske jordbund og de gunstige klimatiske forhold, giver Java-kaffen en skøn smag og fylde.

Afrika
Velsmagende kaffe fra Etiopien, Kenya, Tanzania og Burundi.

Mocca
Krydret og syrlig kaffe fra Yemen, opkaldt efter afskibningshavnen Mocca, som blev tilsandet for mange år siden.